lørdag den 14. december 2013

Hjemmelavet fudge

Som lovet, i mit julepynt indlæg, kommer her min opskrift på lækker fudge. 

Fudge er en forms for blød karamel, som man kan få det i alvendes varianter - dog opftes med vanilie og chokolade i Danmark. Især i Engeland er jeg stødt ind i en masse forskellige typer. 

Fodge er en af mine favoritter, og derfor vil jeg rigtig gerne dele det med jer! 

Grundopskriften er rigtig nem, den består af kun 4 ingredienser:
- En dåse kondenseret mælk
- 450g sukker
- 115g smør
- 1 1/2 dl mælk
- (smagsgivende - i dette tilfælde choko/orange og vanilje) 


Fremgangs måden er en smule mere besværlig - mest pga. man hele tiden skal være opmærksom på massen, og røre meget i den; 

Tilberedning til smagsgivende:
- 200g mørk chokolade med orangesmag
- Skalden af en appelsin. 
ELLER:
- Vaniljeastang
- 1 teske sukker

1. Chokoladen hakkes fint (vigtigt, ellers kan det ikke smelte) og appelsinskalden rives på den sine side af rivejernet. 

2. Vaniljekorne fjernes og plandes med sukkeret (gøres for at korne bliver adskildt) 



Alle ingedienser (%smagsgivende) kommens i en tykbundet gryde (vigitg den er tykbundet - da det nemt brænder på). 



Det varmes langsomt op til kogepunktet - hvorefter det skal koge i 10-15min. under omrøring. 
Massen skal koge ind og begynde at karamellisere (massen er forholdsvis tynd når den er varm, men bliver tyk når den køler af). 
For at tjekke om karamellen er færdig kan man tage et kold glas vand og komme en teske karamel ned i vandet - hvis karamellen bliver fast, så er den færdig. Hvis den ikke gør det, skal massen bare koge lidt mere. Men kan kan blive ved at prøve indtil man er tilfreds med konsistensen. 



Gryden tages derefter af varmen, og det er her smagsgivende skal i (Chokolade og appelsin eller vanilje fra en vaniljestang). 
Herefter skal man røre alt hvad man kan i minimum 10min. Indtil massen er blevet tyk og koldere (dette er vigtig så at karamellen får den rigtig konsistens). 



Massen skal derefter hældes op i et firkantet fad med bagepapir i. Stil den dernæst køligt til næste dag. Når den er kølet af kan man skærer fudgen i firkanter eller andre former. 
Man kan sidst gøre som jeg, og putte stykkerne i små cellofanposer eller syltetøjsglas, og give dem som en lille gave. 


Indsent af Sofie

Ingen kommentarer:

Send en kommentar